Om oss

BAKGRUND

För fem år sedan träffade jag en magspecialist, som tog nästan hundra prover utan att hitta något fel. Ändå så var det ju något som inte stämde. Efter att besökstiden var slut böjde hon sig fram och berättade att hon ännu inte hade fullt vetenskapligt stöd för att rekommendera fermenterad mat och dryck som en väg till förbättrad hälsa, men att en mycket stor del av befolkningen uppvisade mer eller mindre samma symptom med stor trötthet, orolig och opålitlig mage, dåligt immunförsvar mm, precis som jag. Som privatperson kunde hon råda mig att titta närmare på fermenterad mat, som var en explosion av sk goda bakterier.

Hon berättade att det fanns en bok som hette ’Charmen med Tarmen’ och en revolutionerande pionjärforskning som verkade visa att en mycket större del av vår hälsa och vårt mående styrs ifrån ”vår andra hjärna”, dvs magen.

Eller rättare sagt de 2- 3 kg mag- och tarmbakterier som står för en stor del av bl a vårt immunförsvar och vår förmåga att producera må-bra-hormoner. Asiaterna hade rätt, mat är medicin!

Det är framför allt den fermenterade maten som producerar biljarder av sk goda bakterier som är hälsobefrämjande, visade det sig. Sverige som i snart hundra år fört ett krig mot bakterier, i tron om att alla bakterier är dåliga bakterier…

Som den ganska (mycket!) engagerade och faktabaserade person jag är, läste jag på vad som gav mest och effektivast bakteriecocktail och skred till verket! Min stackars dotter och sambo tyckte att det bubblade lite väl mycket i vårt kök, och ursäktade den syrliga doften för våra gäster… Jag ville se och testa vad som passade mig bäst och hade läst att ett brett spektrum av olika fermenterade livsmedel var allra effektivast.

Så i min undersöknings och testfas gjorde jag parallellt…egen mjölkkefir med hjälp av kefirgryn… vattenkefir med hjälp av kefirgryn…surdegsbröd… kimchi.. surkål..tomater, kombucha och jun. Jag hade läst att de kunde ”smitta varandra” med olika bakteriestammar om de stod för nära så att jag spred också ut dem över hela köket och matrummet. Efter en period valde jag att fokusera på kombucha, surdegsbröd, surkål och att göra yoghurt med hjälp av kefirgryn. Det fick räcka!

Jag och kombucha fick omedelbart ett passionerat förhållande. Jag hade nog verkligen haft en brist eller längtan efter ”riktiga smaker”, för att jag kunde inte tröttna på alla de variationer och underbara smaker om jäste fram med hjälp av den levande bakteriekultur som om och om igen fermenterade te till underbara, syrliga drycker som det gick att smaksätta på så många olika sätt.

Vårt förhållande inom hemmets ramar varade i fyra år, tills jag hade fått så många frågor om att få köpa och själv genomgått den stora hälsoförändring som jag faktiskt gjort. Min mage var bra, mina energinivåer var återställda, och jag kände mig piggare och gladare än jag gjort på länge.

Men alla kallade kombucha sur hälsokost, och det var liksom meningen att en skulle ta ”en hutt” som typ medicin, verkade en del anse. För att något ska bli en naturlig del av av mat hållningen måste det smaka bra. De sorter jag smakade fungerade INTE som en måltids- eller stilldrink som kunde vara ett direkt alternativ till det en drack idag. Sött som saft eller surt som ättika. Då blev min nästa mission att försöka ta ned kombuchan från ”hälsokosthyllan” och brygga den med så kvalitativa råvaror att den kunde bli inbjuden till middagsbordet.

 

BRYGGERIET

Sommaren 2017 signerade jag kontraktet för en 250 m2 nedlagd konsumbutik, för att som bisyssla/hobby långsamt försöka bygga upp ett kombuchabryggeri som kunde förse vårt lokalsamhälle med en dryck som byggde upp inifrån. Och som samtidigt var syrlig, välsmakande och hantverksbryggd på ekologiska gourmet-teer, frukt, bär, grönsaker, örter och juicer. Som smakade så bra att en längtade efter en kall kombucha till maten, drinken eller efter yogapasset. Som var ekologisk och tog största möjliga hänsyn till både människa och miljö.

Tänk att mina mångåriga problem blev vägen till en livslång passion för fermenterad mat och dryck! Idag är vi ett expanderande microbryggeri med kapacitet att brygga ca 3000 liter i månaden. Vi pastöriserar inte vår kombucha, för att den ska hålla sig på varma butikshyllor och passa önskemålet om längsta tänkbara hylltid eller ge mesta möjliga till vår plånbok. Den ska vara levande, fräsch och full av miljarder bakterier när den landar i din mage. Vi fortsätter att enbart brygga på fina, ekologiska teer, juicer och högkvalitativa ingredienser, så långt det bara är möjligt.

Vi lever efter devisen hellre en flaska av något som är verkligt gott och gör verkligt gott, än tre av något som är lite ’halvdan’t’ som vi säger i Östergötland…

Det tar fem veckor för oss att hand i hand med naturen tillverka en tappad, smaksatt och jäst flaska av en unik smak. Vi kan oftast inte brygga så mycket att det fullt räcker till nästa gång, eftersom det inte går att stressa vare sig den levande kulturen eller naturen. Och för att efterfrågan på akta, hantverksbryggd kombucha idag är stor. Fermenterad mat tar fram unika smaker som kittlar våra smaklökar på ett sätt som inga sterila, konstgjorda smakämnen kan.

Nu vet du lite mer om oss, så att du vet varifrån din kombucha kommer och varför vi gör det vi gör.

Pin It on Pinterest