Miljö- och hållbarhetspolicy

Vi på Finspångs Bryggeri har ett stort intresse och passion för levande smakrik mat, den levande människan och till naturen vi lever i.

Efter att ha testat nästan allt för att råda bot på mina egna hälsoproblem under många stressiga år så testade vi 2012 att göra egen kombucha på inrådan av en magspecialist. Det blev början på en fermenteringsresa som gjort stor skillnad för oss personligen, men som också öppnade en dörr in till en ny spännande värld av nya smaker! Unika, ursprungliga och rena smaker som vi kallar Gourmet Probiotics.

Vi hantverksbrygger varsamt kombucha med i huvudsak ekologiska ingredienser för att kunna erbjuda en högkvalitativ sällskaps- och måltidsdryck som det ska vara lätt att bjuda på och njuta av i många olika sammanhang. Som gör gott och smakar gott.

Allt fler blir medvetna om i vilken grad det vi stoppar in i munnen påverkar vår fysiska och psykiska hälsa. Vi älskar tanken på att kunna göra skillnad i praktiken. Att vara ett alternativ.

Att det ska vara så svårt för stora delar av livsmedelsindustrin att ha den grundläggande respekten för oss och miljön, så att de använder råvaror och ingredienser som verkligen bygger upp våra kroppar och sinnen. Inte dödar miljön och det inre ekosystemet av mag- och tarmbakterier som vi trots dem har kvar efter många års konsumtion av vad vi hemma kallar för steril och Död Mat. Forskningen nu tydligt kan koppla allt fler sjuk- och hälsotillstånd till det vi äter. Men även kopplingen mellan glädje och en stark flora av tarmbakterier!

Vi är en liten, liten del av en tyst hälso- och matrevolution som pågår där person efter person gör nya val på restauranger, i dagligvaruhandeln och vid matbordet. För vad ska vi med mat till om det inte bygger upp oss, vårt lokalsamhälle och skapar arbeten, livskraft och erbjuder njutbara smaker- utan att för den skull göra våld på naturen?

Vi har en stor respekt för att vi går i en lång linje av kombuchabryggare som hand i hand med naturen under flera tusen år blandat teer, örter, frukt, juicer och vad som finns till hands i naturen med den levande bakteriekultur som skapar kombucha i bryggning efter bryggning. Det tar vi på allvar.

Men utöver att producera grymt god kombucha vill vi också dela med oss av vår resa framöver, så läs gärna vår blogg!

Med kraften av miljarder levande bakterier!

Camilla

Finspångs Bryggeri drivs av en vision av att leverera en kompromisslöst kvalitativ produkt som också bidrar till personligt välmående, medveten matkonsumtion, lokalsamhällets vitalitet, arbete för personer som står utanför arbetsmarknaden samt aktiv hänsyn till mänskliga rättigheter och planetens hälsa.

Miljöansvar
Finspångs Bryggeri vill förebygga och minska miljöpåverkan och arbeta för att jorden och naturresurserna inte påverkas negativt över tid. Detta gör vi genom att:

 

  • Välja grön el
  • Noggrann sortering av papper, plast, metall och organiskt avfall.
  • Ersätta bryggeribranchens miljöfarliga lut- och klorbaserade rengöring av både utrustning och lokal till miljövänlig, enzymbaserad rengöring. Detta redovisas i detalj genom kemikalierevisionen en gång per år.
  • Minska förpackningsåtgång genom att erbjuda kunder flaskor med lång livscykel och återanvändning av flaskor, sk ’refill’ av kombucha direkt i butik.
  • Återanvändning i så hög grad det är möjligt, t ex plastdunkar, återanvändningsbara plastbackar istället för engångsförpackningar etc.
  • Förpackning av produkten i glasflaskor istället för plastflaskor. I de fall glas inte kan användas används återvunnen miljöplast.

Samhällsansvar
Finspångs Bryggeri bedriver sin verksamhet med omsorg om allas hälsa och välbefinnande oberoende av om de är anställda, är underleverantörer och dess anställda, är kunder eller på annat sätt påverkas av företaget.

Finspångs Bryggeri vill skapa arbete för framför allt kvinnor och unga som står utanför arbetslivet, samt vara en plats för gemenskap och handlingskraft för både anställda, kunder, återförsäljare och leverantörer.

Leverantörsansvar
Verksamheten väljer både leverantörer utifrån kvalitet, tillförlitlighet och pris men utöver det utifrån kriterier som lokal förankring, miljöhänsyn, social policy, respekt för mänskliga rättigheter, transportsätt.

Vi efterfrågar och väljer alltid klimatneutrala och ekologiska produkter när så är möjligt. Uppmuntrar i varje kontakt miljöhänsyn i bryggeribranschen.

Vid val av förpackningar, råvaror och ingredienser efterfrågas aktivt arbets- och miljöförhållanden på t.ex teplantager, fruktodlingar, flaskfabriker, etc. Detta dokumenteras i den årliga leverantörskontrollen, med certifikat där så finns.

Pin It on Pinterest